NL | EN
NL | EN

Juridisch toekomstbestendig ondernemen als webwinkelier: 5 praktische aandachtspunten

Advocaten > Blog > Juridisch toekomstbestendig ondernemen als webwinkelier: 5 praktische aandachtspunten

Juridisch toekomstbestendig ondernemen als webwinkelier: 5 praktische aandachtspunten

De e-commercesector bruist van de ideeën en draait op vertrouwen. Webwinkeliers zijn doorgaans positief en energiek – een mooie basis om te ondernemen. Maar in een snel veranderende markt loont het om ook juridisch vooruit te kijken. 

Twee advocaten met expertise in huurrecht en bestuursrecht bezochten de Webwinkel Vakdagen 2025 om in gesprek te gaan met ondernemers en actuele ontwikkelingen in de retailbranche op te halen. Waar lopen webwinkeliers tegenaan en waar liggen kansen? Op basis van die gesprekken delen we drie concrete juridische aandachtspunten waarmee webwinkeliers hun onderneming juridisch sterker en toekomstbestendiger kunnen maken – van duurzaamheidseisen tot slimme huurkeuzes.  

1. Hou de productketen zorgvuldig bij: weet waar je verzenddozen vandaan komen en waarom dat straks verplicht is

Vanaf eind december 2025 krijgen ook retailers de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van wereldwijde ontbossing. Deze verplichting vloeit voort uit de nieuwe EU-verordening inzake ontbossingsvrije producten (EUDR). 

 De reikwijdte van de verplichtingen is afhankelijk van de omvang van de onderneming: hoe groter de organisatie, hoe zwaarder de verantwoordelijkheid. Voor grote ondernemingen treden de regels eind december 2025 in werking. Voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) en eenmanszaken gelden de verplichtingen vanaf 30 juni 2026. 

 De ontbossingsregels gelden voor de import/verkoop van onder andere houtproducten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kartonnen verzenddozen. Indien de ontbossingsregels worden overtreden kunnen de volgende sancties worden opgelegd:   

  • Terugsturen van het product naar het land van herkomst 
  • Verbod op het vervoer of handel in het product 
  • Maximaal 12 maanden worden uitgesloten van aanbestedingsprocedures en subsidies  
  • Boetes

Koop je zelf bijvoorbeeld verzenddozen of werk je met leveranciers via platforms als Alibaba of Amazon? Vraag na waar het karton vandaan komt en of er een zorgvuldigheidsverklaring beschikbaar is. Bewaar die informatie goed.  

Meer weten? Lees onze eerdere blog over de EUDR.

 2. Let op bij indexatiebedingen – voorkom verrassingen bij huurprijsaanpassing

Door de hoge inflatie van de afgelopen jaren zijn huurprijzen op sommige locaties met meer dan 10% gestegen. Veel huurders kwamen hierdoor voor onaangename verrassingen te staan. Zij achtten de huurprijsindexering buitensporig en startten rechtszaken – wat op zichzelf ook weer tot aanzienlijke kosten leidde. In veel gevallen oordeelde de rechter echter dat de contractueel overeengekomen indexatie moest worden nageleefd, waardoor de (hoge) inflatiecorrectie in stand bleef. 

Hoewel indexatiebedingen meestal als standaardclausule in huurcontracten worden opgenomen, betekent dit niet dat er niets over te onderhandelen valt. Denk bijvoorbeeld aan het maximeren van de jaarlijkse verhoging of het hanteren van een gemiddelde inflatie over meerdere jaren. Zeker bij langlopende huurcontracten loont het om hierover maatwerkafspraken te maken. 

Een uitgebreider blog hierover volgt. Heb je hier nu al vragen over of wil je dat we meekijken met een huurovereenkomst? Neem dan gerust contact met ons op.

 

3. Kijk verder dan het pand – check altijd het omgevingsplan

Een pand dat op papier perfect lijkt, kan in de praktijk tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat er planologische beperkingen zijn op uitbreiden, bevoorrading of gebruik als showroom of afhaalpunt. 

Ook kan het voorkomen dat intensief (vracht)verkeer rondom je pand voor veel geluid zorgt. In zo’n geval wil je voorkomen dat er in de directe omgeving een nieuwe woonwijk of een school wordt ontwikkeld, omdat dit je bedrijfsvoering aanzienlijk kan beperken. 

Voordat je een pand koopt of huurt, is het daarom verstandig om te (laten) controleren wat het geldende omgevingsplan toelaat. Denk aan het toegestane gebruik, uitbreidingsmogelijkheden en mogelijke ontwikkelingen in de directe omgeving. 

Wij adviseren je graag over de planologische ruimte en risico’s, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

4. Verduurzaam je vastgoed: ESG-afspraken steeds belangrijker in huurrecht 

Duurzaamheid en ESG (Environmental, Social, Governance) spelen een steeds grotere rol in huurrelaties. Huurders en verhuurders worden aangespoord – en soms wettelijk verplicht – om samen verduurzamingsmaatregelen te treffen. Denk aan afspraken over onder meer energie-efficiëntie, afvalbeheer en het gebruik van groene stroom. 

Dergelijke duurzaamheidsafspraken worden steeds vaker expliciet opgenomen in huurovereenkomsten. Zowel huurders áls verhuurders worden aangesproken op hun bijdrage aan verduurzaming; dit is inmiddels verankerd in wet- en regelgeving. Vanwege stijgende energiekosten wordt de energie-efficiëntie van magazijnen, distributiecentra en kantoren bovendien steeds belangrijker. 

De ESG-verplichtingen raken dus op verschillende manieren beide partijen. Maak je gebruik van fysieke magazijnen, kantoren of winkels? Zorg er dan voor dat deze voldoen aan de geldende regelgeving. Dit helpt bovendien bij het aantrekken van klanten, personeel en investeerders die waarde hechten aan verantwoord en duurzaam ondernemen. 

Bespreek verduurzaming daarom altijd bij nieuwe of verlengde huurovereenkomsten en maak duidelijke afspraken over de verdeling van verantwoordelijkheden. Uiteraard kunnen wij je hierin bijstaan.
 

5. Zorg dat je algemene voorwaarden jouw positie versterken 

Verkoop je producten online? Dan zijn goede algemene voorwaarden essentieel. Ze bepalen onder andere wat er gebeurt bij retourzendingen, gebreken of vertraagde levering. 

Gebruik je standaardvoorwaarden van een brancheorganisatie of webplatform? Laat ze dan controleren. Veel standaardteksten beschermen vooral de klant. Met een paar aanpassingen kun je jouw eigen positie versterken, zonder afbreuk te doen aan je klantvriendelijkheid.

 

Ondernemen is risico’s nemen, maar je wil je indekken waar het kan. Door stil te staan bij juridische randvoorwaarden – van verpakkingen en leveringsvoorwaarden tot locatiekeuze – creëer je ruimte voor groei én voorkom je problemen achteraf. Wij denken graag met je mee. Of je nu net gestart bent of juist klaar bent voor de volgende stap: het loont om juridisch even mee te kijken.  

Neem voor persoonlijk advies contact op een van onze experts. Voor bestuursrechtelijke vragen kun je terecht bij Hayri Yildiz: hayri.yildiz@bosselaar.nl / ‪+31 6 45051388‬. Voor vragen over vastgoed- en huurrecht neem je contact op met Olivier Schoemaker: olivier.schoemaker@bosselaar.nl / +31 6 82143646.