NL | EN
NL | EN

GENIET EN DRINK MET MATE(N); OVER UIT DE HAND GELOPEN KERSTBORRELS

Advocaten > Blog > GENIET EN DRINK MET MATE(N); OVER UIT DE HAND GELOPEN KERSTBORRELS

Nu de dagen kouder worden en de feestdagen naderen, komt voor de meeste werknemers ook de jaarlijkse kerstborrel in zicht. Dat betekent niet alleen veel gezelligheid, maar ook vaak rijkelijk vloeiende alcohol. Dat het als werknemer verstandig is om niet té diep in het glaasje te kijken tijdens personeelsborrels, hebben onderstaande drie werknemers niet helemaal begrepen.

Betastende en beledigende ProRail verkeersleider

Een werknemer van ProRail wordt op staande voet ontslagen, omdat hij na een paar glazen alcohol vervelend gedrag vertoonde en zelfs de billen van een vrouwelijke collega betastte. Toen deze vervolgens aangaf daar niet van gediend te zijn, riep de werknemer tot overmaat van ramp ook nog eens dat zijn collega ‘helemaal niets is’. Na intern onderzoek wordt de verkeersleider op staande voet ontslagen. De werknemer heeft echter, ondanks het wangedrag, geluk en mag terugkeren op de werkvloer. De rechter vindt namelijk dat ontslag op staande voet te ver gaat, temeer omdat van een verstoorde arbeidsrelatie geen sprake is. Hoewel het gedrag van de werknemer overduidelijk niet door de beugel kan, moet ProRail zich alsnog inzetten om met de werknemer tot een werkbare verhouding te komen.

Projectmanager die collega’s coacht om veilig te rijden, kijkt te diep in het glaasje

Na de jaarlijkse kerstborrel kruipt de projectmanager van een transportbedrijf achter het stuur met meer dan 2% alcoholpromillage in zijn bloed. Even later rijdt hij tegen een stilstaande auto. Ironisch genoeg coacht dezelfde werknemer collega’s op het gebied van veilig rijgedrag, waarbij alcohol in het verkeer een belangrijk aandachtspunt is. Enkele dagen later wordt de werknemer op staande voet ontslagen. De projectmanager is het hier echter niet mee eens en stapt naar de rechter, in de hoop dat die zijn ontslag op staande voet vernietigt. Bij de kantonrechter krijgt hij echter nul op het rekest. Vervolgens gaat de werknemer in hoger beroep. Ook hier zonder succes. Het gerechtshof oordeelt dat het gedrag van de werknemer, mede gelet op zijn (voorbeeld)functie, onacceptabel is. Met andere woorden: het ontslag blijft in stand.

Metselaar vliegt directeur naar de keel

Dat zelfs een dienstverband van 25 jaar kan eindigen door een uit de hand gelopen kerstborrel, bewijst deze werknemer. Na het drinken van een aantal alcoholhoudende dranken, raakt de metselaar verzeild in een verhitte discussie met de directeur van zijn bedrijf. Dat loopt zo op dat collega’s achteraf verklaren dat de werknemer de directeur ‘doormidden wilde schoppen’. Ze doen pogingen om hem ervan te overtuigen dat het verstandiger is om te vertrekken. Desondanks wacht de metselaar de directeur op en probeert hij hem te slaan. Gelukkig voor de directeur lukt het hem de aanval te ontwijken. De werknemer heeft daarentegen minder geluk; hij wordt op staande voet ontslagen. Nadien ziet de rechter geen aanleiding om het ontslag te vernietigen. Het argument dat werknemer diabetespatiënt is, en dat bij alcoholgebruik een lage bloedsuikerspiegel ontstaat die kan leiden tot agressief gedrag, is naar oordeel van de rechter geen excuus. De werknemer sluit het jaar allerminst vredig af en mag een nieuwe baan gaan zoeken. 

Vragen of advies? Neem contact op!

Dit zijn drie voorbeelden van situaties waaruit blijkt dat alcohol en kerstborrels niet altijd goed samengaan. Heeft u behoefte aan advies over het alcohol- en drugsbeleid binnen uw organisatie, of over ontslag op staande voet? Neemt u dan contact op met Sandra van Haren. Dit kan via 06 122 591 42 of per e-mail: sandra.vanharen@bosselaar.nl.